فهرست مطالب
گواهینامه پاراگلایدر : پرواز کردن با پاراگلایدر یکی از منحصر به فرد ترین تجاربی است که هر کس می تواند در زندگی خود تجربه کند. با پاراگلایدر می توانید درست مثل یک پرنده، آزاد و رها در آسمان آبی پهناور غوطه بخورید و روی بال باد سفر کنید.
هیجان و در عین حال آرامش پاراگلایدر به قدری زیادی است که خیلی ها را در لحظه عاشق خود می کند. تا حدی که دیگر نمی توانند از این کار دست بردارند. اما اگر می خواهید تا آخر عمر با خیالی راحت پرواز کنید باید گواهینامه پاراگلایدر را بگیرید.
پس از گذراندن هر دوره آموزش پاراگلایدر یک گواهینامه دریافت می کنید که هم برای گرفتن اجازه پرواز و هم برای شرکت در دوره های بعدی به آن نیاز دارید. البته توصیه می کنیم قبل از اینکه دل را به دریا بزنید و در کلاس های آموزش پاراگلایدر ثبت نام کنید، ابتدا چند پرواز تفریحی دو نفره را انجام دهید تا با حال و هوای پاراگلایدر سواری آشنا شوید.
خیلی از مردم پاراگلایدر را بیشتر از روی عکس و فیلم هایی که دیده اند و رویاهایی که پرداخته اند می شناسند اما تجربه پاراگلایدر سواری چیز کاملا متفاوتی است. به همین خاطر انجام پروازهای تفریحی قبل از شروع آموزش پاراگلایدر شدیدا توصیه می شود.
در این مقاله از آسمان تهران قصد داریم در خصوص گواهینامه پاراگلایدر با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
گرفتن گواهینامه paraglider از چند منظر اهمیت زیادی دارد.
دوره های آموزش پاراگلایدر طبق استانداردهای سازمان هواپیمایی کشور و انجام ورزش های هوایی به صورت سطح بندی شده برگزار می شوند. این سطح بندی باعث شده تا عملا خلبان های پاراگلایدر رتبه بندی شوند.
شما در پایان هر دوره آموزشی یک گواهینامه دریافت می کنید. این گواهینامه نشان دهنده رتبه پروازی و سطح مهارت های شماست. از آنجایی که دوره های آموزشی به شکل خطی است، طبیعی است که داشتن گواهینامه دوره های قبلی پیش نیاز شرکت در دوره های بعدی باشد.
به همین خاطر برای آنکه بتوانید از دوره مبتدی به مستقل و از مستقل به SIV غیره پیشرفت کنید باید گواهینامه دوره قبلی را گرفته باشید.
نکته: گواهینامه پاراگلایدر یک مدرک رسمی است که توسط مراجع قانونی و دولتی صادر می شود.
داشتن گواهینامه paraglider جهت گرفتن اجازه پرواز نیز مهم است. پرواز با پاراگلایدر در بسیاری از کشورها از جمله ایران به مجوز رسمی نیاز دارد، در غیر اینصورت عملی خلاف قانون به شمار می رود. به همین خاطر برای اینکه مشکلی در حین انجام پروازها پیش نیاید باید حتما گواهینامه رسمی پاراگلایدر را گرفته باشید تا در صورت لزوم به مراجع قانونی ارائه کنید.
داشتن گواهینامه همچنین برای پرواز کردن با پاراگلایدر در کشورهای دیگر هم ضروری است.
اهمیت دیگر گواهینامه paraglider در نشان دادن رتبه خلبان است. در گواهینامه شما درج می شود که مربوط به کدام دوره است. از آنجایی که سطح مهارت دوره ها به صورت استاندارد تعریف شده، مربیان یا خلبان های دیگر با دیدن گواهینامه شما می توانند به سطح مهارت های شما پی ببرند. به همین خاطر نیازی به توضیح اضافی یا به قول معروف لاف زدن نخواهد بود. این موضوع در پروازهای گروهی بسیار مهم است، چون همه باید در حد یکدیگر باشند تا خطری پیش نیاید.
همچنین برای شرکت در مسابقات پاراگلایدر سواری نیز باید حتما گواهینامه رسمی دوره پیشرفته را داشته باشید.
برای گرفتن گواهینامه پاراگلایدر حتما باید در دوره های آموزش پاراگلایدر شرکت کنید. در این دوره ها تحت نظارت یک مربی حرفه ای می توانید مرحله به مرحله پاراگلایدر سواری را بیاموزید. آموزش پاراگلایدر به صورت کلی از ۳ مرحله تشکیل شده است:
آموزش پرواز با پاراگلایدر مانند آموزش رانندگی از دوره مقدماتی شروع می شود. در این مدت شما با تجهیزات و اصول اولیه پاراگلایدر سواری آشنا شده و به قول معروف جای پدال گاز و ترمز وسیله پروازی خود را یاد می گیرید. سپس کمکم با نحوه باز و بسته کردن چتر و کنترل آن روی زمین آشنا شده و بعد آماده انجام پروازهای بسیار کوچک از روی تپه های کوتاه می شوید.
این پروازهای کوچک به خوبی مهارت های تیک آف (بلند شدن از روی زمین) و لندینگ (فرود آمدن) را به شما می آموزند. در انتها نیز می توانید به تنهایی با پاراگلایدر پرواز کنید. اما در این مرحله تمامی پروازهای شما باید تحت نظارت یک خلبان یا مربی حرفه ای باشد. موضوعی که در گواهینامه پاراگلایدر شما درج خواهد شد.
درست مثل اولین گواهینامه رانندگی که در آن درج می شود راننده تا یک سال نمی تواند بدون حضور یک راننده با تجربه در کنارش در جاده ها رانندگی کند. اصولا در این مرحله از آموزش پاراگلایدر مهارت های شما به سطحی نرسیده که بتوانید ایمنی خود را در هنگام پرواز تضمین کنید به همین خاطر باید همیشه تحت نظارت یک فرد حرفه ای پرواز نمایید.
در مرحله دوم به قول معروف از زیر سایه مربی خارج شده و بال و پر خودتان را باز می کنید. پس از دوره های مقدماتی، نوبت دوره های آموزشی پاراگلایدر مستقل می رسد. در این دوره یاد می گیرید که چگونه به تنهایی با شرایط مختلف جوی رو به رو شوید و از سکوهای مختلف تیک آف مختلف در شرایط متفاوت پرواز کنید.
یاد می گیرید که چگونه کنترل چتر پاراگلایدر را کاملا در اختیار بگیرید و از جریان های هوایی ترمال (هوای گرم بالا رونده) استفاده کنید. تکنیک های مختلف تیک آف و لندینگ در شرایط مختلف نیز به شما آموزش داده می شود. در پایان این مراحل آموزشی عملا به یک خلبان پاراگلایدر تبدیل شده اید و می توانید به تنهایی و بدون نظارت یک مربی حرفه ای پروازهای تفریحی انجام دهید.
به عبارت دیگر در این مرحله دیگر به یک راننده با تجربه تبدیل شده اید که می تواند به تنهایی و با خیالی آسوده در خیابان شهر رانندگی کند.
بیشتر مردم آموزش پاراگلایدر را تنها تا مرحله دوم ادامه می دهند چون قصد ندارند دست به کاری فراتر از پروازهای تفریحی بزنند. درست مثل گواهینامه رانندگی که بیشتر مردم برای راندن خودرو شخصی خود در سطح شهر و در جاده ها آن را می خواهند. اما مرحله سوم آموزش پاراگلایدر مانند یاد گرفتن مهارت های رانندگی در پیست است!
در مرحله سوم آموزش های خلبانی حرفه ای آغاز می شوند. شما ابتدا آرام آرام با دنیای خلبان های حرفه ای آشنا شده و با مهارت های پایه ای که برای پروازهای حرفه ای ضروری هستند آشنا می شوید. بعد از اینکه مراحل اولیه را پشت سر گذاشتید نوبت به مراحل بالاتر می رسد.
برای تبدیل شدن به یک خلبان حرفه ای ابتدا باید گواهینامه متوسطه و بعد گواهینامه پیشرفته پاراگلایدر را دریافت کنید. با در دست داشتن گواهینامه پاراگلایدر پیشرفته اجازه شرکت در مسابقات را خواهید داشت.
در بالا سعی کردیم به صورت خلاصه مراحل یادگیری پرواز با پاراگلایدر را به شما توضیح دهیم. در ادامه به شرح خلاصه دوره های نیز خواهیم پرداخت.
همانطور که اشاره شد ورزش پاراگلایدر در ایران تحت نظارت دو نهاد است : انجام ورزش های هوایی و سازمان هواپیمایی کشور.
انجمن ورزش های هوایی مرجعی است که سیلابس های استاندارد دوره های آموزش پاراگلایدر را مشخص کرده است. سازمان هواپیمایی کشور نیز متناسب با این سیلابس ها آزمون برگزار کرده و گواهینامه پاراگلایدر را بر اساس دوره های مختلف صادر می کند.
سازمان هواپیمایی کشور با استناد به آیین نامه مدیریت و ساماندهی وسایل پرنده فوق سبک غیرنظامی، از سال ۱۳۸۶ مسئول صدور گواهینامه پرواز شده است. طبق اعلام این سازمان تمامی پروازها با پرنده های فوق سبک موتوردار (پاراموتور) و بی موتور (پاراگلایدر) که مجوز و گواهینامه آن ها توسط مراجع غیر رسمی (مانند خود موسسات آموزشی) صادر شده باشد، در صورت بروز هرگونه حادثه با آن ها مثل افرادی که گواهینامه ندارند برخورد خواهد شد.
این موضع خود نشان دیگری از اهمیت دریافت گواهینامه پاراگلایدر است.
پس از گذراندن دوره های آموزشی می توانید گواهینامه paraglider را دریافت کنید. این مجوز مانند گواهینامه رانندگی نشان می دهد که شما مبانی و اصول پرواز را می دانید و با قوانین فیزیک پرواز آشنایی دارید. البته همانطور که توضیح داده شد تمامی گواهینامه ها نشان دهنده آن نیستند که شما فردی ماهر هستید، چون در خود کارت سطح مهارت های شما مشخص شده است.
در مجامع بین المللی استانداردهای مشخصی برای گواهینامه پاراگلایدر مشخص شده است استانداردهایی که توسط سازمان FAI تعیین شده اند.
گواهینامه های بین المللی پاراگلایدر معمولا به سه زیر گروه تقسیمبندی می شوند:
کارت گواهینامه پاراگلایدر IPPI مشابه یک گواهینامه رانندگی بین المللی است. گواهینامه IPPI معمولا در تمامی کشورها مورد قبول نهادهای رسمی بوده و مطابق با استانداردهای رایج آموزش پاراگلایدر است.
این گواهینامه نشان دهنده تجربه و مهارت شما در پرواز با پاراگلایدر است. افرادی که قصد دارند در مسابقات بین المللی پاراگلایدر سواری شرکت کنند حتما باید کارت IPPI را دریافت کرده باشند.
گواهینامه های APPI نیز مورد پذیرش بسیای از مربیان و نهادها رسمی هستند. مهارت کسانی که گواهینامه APPI دارند نیز به همان اندازه دارندگان گواهینامه IPPI است (در همان سطح و با همان اندازه تجربه).
هرچند گواهینامه APPI معمولا بر اساس سیستم های رتبه بندی رندم بوده و چندان مطابق با استانداردهای FAI نیست.
توجه داشته باشید که گواهینامه های پاراگلایدری که از مراجع ایرانی دریافت می کنید مورد قبول مراجع بین المللی نیستند. به همین خاطر اگر قصد پاراگلایدر سواری در خارج از کشور را دارید حتما باید گواهینامه بین المللی بگیرید. خوشبختانه نمایندگی های FAI و APPI در ایران حضور دارند و به شما گواهینامه اعطا می کنند.
در بالا هم اشاره کردیم که دوره های آموزش پاراگلایدر به صورت استاندارد سطح بندی شده اند. در ادامه سعی می کنیم به صورت خلاصه در مورد ساختار هر کدام از این دوره ها توضیحاتی را ارائه کنیم. توجه داشته باشید که بعد از هر دوره باید گواهینامه رسمی آن را دریافت کنید تا بتوانید وارد دوره های بالاتر شوید.
در دوره مبتدی با اصول اولیه، تجهیزات و تکنیک های مقدماتی پاراگلایدر سواری آشنا می شوید. در این دوره که به دو کلاس عملی و تئوری تقسیم بندی شده با مبانی آیرودینامیک و پرواز با جریان هوا آشنا می شوید و بعد وارد تمرین های عملی خواهید شد.
ابتدا با تکنیک های باز و بسته کردن چتر و کنترل آن روی زمین آشنا می شوید و بعد از یک یا چند پرواز دو نفره همراه با مربی انجام می دهید. در این پروازهای دو نفره با نکات عملی برای کنترل پرواز آشنا خواهید شد.
در انتهای دوره گواهینامه پرواز سولو را دریافت می کند. سولو یعنی پرواز روی خط صاف و تحت نظارت مربی حرفه ای.
در دوره مستقل مباحث نظری را مراحل جلوتری پیش می برید و با قواعد و قانون های فیزیک مورد نیاز برای پرواز آشنا می شوید.
پس از آن مربی گام به گام تکنیک های کنترل چتر یا بال پاراگلایدر را به شما آموزش می دهد تا خودتان به تنهایی بتوانید مسیر، سرعت و تا حدودی ارتفاع پرواز را تحت کنترل داشته باشید.
گواهینامه دوره مستقل نشان می دهد که شما توانایی لازم برای انجام پروازهای تفریحی تک نفره بدون نظارت مربی را دارید و می توانید از سکوهای مختلفی پرواز کنید.
در این دوره آموزشی تکمیلی با نحوه کنترل کردن بال در شرایط نامساعد آشنا خواهید شد. در این دوره طبق دستورالعمل های مربی شرایط ناپایدار پروازی را بازسازی کرده و نحوه کنترل کردن چتر در این شرایط را یاد خواهید گرفت.
مربی در تمام طول پرواها از طریق بیسیم همراه شماست و دستورالعمل های لازم را گوشزد می کند. این دوره همیشه روی سطح آب انجام می شود تا در صورت بروز مشکل خطری جان هنرجو را تهدید نکند.
دوره متوسطه در واقع دوره مقدماتی باری خلبان های حرفه ای است. در این دوره با تکنیک های مختلف پروازی، مانورهای مختلف و تکنیک های متنوع و حرفه ای لندینگ و تیک آف آشنا خواهید شد.
گواهینامه پاراگلایدر دوره متوسطه نشان خلبان های نیمه حرفه ای است.
در این دوره تقریبا تمام مهارت های لازم را به دست آورده اید. در دوره پیشرفته مربی حرفه ای فوت و فن های ریز کار را به ما آموزش داده و شما را برای شرکت در مسابقات آماده می کند. در این دوره بیشتر روی تمرین پروازهای طولانی مدت (کراس کانتری یا مسافت) تمرکز می شود.
با داشتن گواهینامه پاراگلایدر پیشرفته می توانید در مسابقات شرکت کنید.
این دوره تکمیلی از آموزش پاراگلایدر مخصوص افرادی است که به دنبال هیجان بیشتر هستند. در این دوره مانورهای پروازی پیچیده و مانورهای نمایشی به شما آموزش داده خواهد شد. مانورهایی که خطرناکند اما هیجان زیادی دارند.
کسانی که قصد دارند از پاراگلایدر درآمد داشته باشند باید در دوره تندم شرکت کنند. در این دوره یاد می گیرید که چگونه به عنوان خلبان یک مسافر را هم در هنگام پرواز با خود حمل کنید. افرادی که می خواهند تور پروازهای تفریحی پاراگلایدر برگزار کنند باید حتما گواهینامه دوره تندم را داشته باشند.
تعداد جلسات هر دوره متفاوت است. همچنین سطح آمادگی و مهارت های شما نیز روی تعداد این جلسات اثرگذار است. دوره مبتدی مجموعه از حدود ۱۰ الی ۱۵ جلسه تشکیل شده اما دوره های بعدی هر کدام می توانند تا ۴۰ جلسه بهم به طول بیانجامند.
بازه های زمانی جلسات هم بستگی به مناسب بودن شرایط جوی در روز تمرین و وقت های آزاد شما دارد. معمولا جلسه های تمرین متناسب با وقت آزاد شما تعیین می شود.
در سال ۱۴۰۲ میانگین هزینه کلاس های آموزشی بسته به دوره های مختلف بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان، تحت نظارت یک مربی حرفه ای و با تجربه است.
در دوره مبتدی اصلا نیازی به تجهیزات نیست، اما از دوره مستقل به بعد باید تجهیزات خودتان را خریداری کنید. اصلی ترین تجهیزات مورد نیاز هم شامل بال، هارنس (صندلی)، کلاه ایمنی، بیسیم و عینک آفتابی است.
گواهینامه پاراگلایدر متناسب با دوره های آموزشی ارائه شده و نشان دهنده رتبه خلبان است. داشتن گواهینامه برای گرفتن مجوز پرواز و شرکت در دوره های بالاتر الزامی است.